Ο Massa κατέθεσε μηνύσεις για το «Crashgate» του 2008 - Όλες οι απαιτήσεις του


Ο Felipe Massa κινείται νομικά κατά της FIA, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, τον παγκόσμιο τίτλο που του στέρησε το Crashgate της Σιγκαπούρης το 2008.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: FERRARI
  • 12/3/2024

Το GP Σιγκαπούρης του 2008 έχει μείνει στην ιστορία για το γνωστό σε όλους «Crashgate», όταν ο Nelson Piquet Jr τράκαρε επίτηδες, προκειμένου να θέσει την πίστα υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας, επιτρέποντας στον τότε ομόσταβλό του στη Renault, Fernando Alonso, να πάρει τη νίκη. Ως αποτέλεσμα, ο Felipe Massa δεν κέρδισε βαθμούς, αφού ένα αποτυχημένο pit stop τον έφερε εκτός δεκάδας, με τον Lewis Hamilton να κερδίζει το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν για έναν βαθμό.

Σε συνέχεια της αποκάλυψης ότι ο Massa θα κινηθεί δικαστικά επί του θέματος, ζητώντας από τη FIA να ακυρώσει τον αγώνα, γεγονός που θα έβρισκε εκείνον πρωταθλητή, αντί του Hamilton, η ομάδα νομικών συμβούλων του Βραζιλιάνου έκανε γνωστό ότι κατετέθησαν μηνύσεις ενάντια της FIA, της FOM και του τότε ιδιοκτήτη κι επικεφαλής της FOM, Bernie Ecclestone.

Ο Ecclestone, μάλιστα, είχε επιβεβαιώσει σε συνέντευξή του ότι τόσο η FIA, όσο κι η ίδια η Formula 1 γνώριζαν τότε για το «στήσιμο» του αγώνα από τη Renault και τον team principal της, Flavio Briatore. Ο Βρετανός είχε δηλώσει ότι υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες για να διερευνηθεί η υπόθεση και να ακυρωθεί το αποτέλεσμα, όμως τίποτα από αυτά δε συνέβη. Αργότερα, ο ίδιος ανακάλεσε, λέγοντας ότι δε θυμάται να δίνει αυτή τη συνέντευξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρείας, Vieira Rezende Advogados, που έχει αναλάβει την υπόθεση, «ο κ. Massa ζητά να αναγνωριστεί ότι η FIA παραβίασε τους κανονισμούς της, αποτυγχάνοντας να διερευνήσει εγκαίρως το ατύχημα του Neldon Piquet Junior στο GP Σιγκαπούρης του 2008, κι ότι αν είχαν δράσει κατάλληλα, ο κ. Massa θα είχε κερδίσει το πρωτάθλημα οδηγών εκείνη τη σεζόν. Ο κ. Massa θέλει επίσης να αποζημιωθεί για τις σημαντικές οικονομικές απώλειες που υπέστη εξαιτίας της αποτυχίας της FIA, στην οποία ο κ. Ecclestone κι η FOM είναι επίσης συνένοχοι».

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η ομάδα του Massa υπέβαλε τις ερωτήσεις της στη FIA και τη FOM το 2023, όμως οι απαντήσεις καθυστέρησαν μέχρι το καλοκαιρινό διάλειμμα, κι έτσι οι υπεύθυνοι δεν ήταν διαθέσιμοι προς συζήτηση.

«Οι απόπειρες να έρθουμε σε φιλικό διακανονισμό ήταν ανεπιτυχείς, μην αφήνοντας στον κ. Massa άλλη επιλογή, από το να ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες», αναφέρεται στη δήλωση της δικηγορικής εταιρείας.

Λέγεται ότι ο Massa ζητά από τη FIA, τη FOM και τον Ecclestone αποζημίωση ύψους από 60 έως 150 εκατ. λίρες Αγγλίας, δηλαδή 70-150 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

O Massa ψάχνει το δίκιο του – Θέλει να του απονεμηθεί ο τίτλος που έχασε από τον Hamilton

«Καρφιά» Massa για Alonso: Όταν ήταν στη Ferrari, η ομάδα είχε χωριστεί στα δύο

Αφιέρωμα: 14 χρόνια από τον δραματικό πρώτο τίτλο του Lewis Hamilton